Három nap tekerés szlovákia-karszt vidékén

Találkozó: 2018. június 29-én, pénteken 11 órakor Özörényben, (Gemerska Horka)

Szükséges felszerelés:

  • Megfelelően karbantartott kerékpár, trekking vagy mtb semi-slick gumival. Országúti bringa nem megfelelő.
  • Fék, váltó beállítva, lánc olajozva, gumik felfújva
  • Pótbelső (a külsőhöz méretben passzoló :-), ragasztókészlet
  • esőkabát vagy széldzseki, hosszúujjú felső tekeréshez.
  • Sisak, szemüveg, kesztyű
  • energia szelet, napközbeni kaja
  • kis hátizsák vagy bringatáska amiben elfér a motyó

A szállásunk Özörényben lesz, egy panzióban. A panzió szép és rendezett, a közelben lévő iparterülettől eltekintünk. Reggelit kapunk, vacsorát készítünk magunknak, grill van a kertben, vagy rendelünk pizzát a két km-re lévő pizzériából. Élelmiszer bolt van a panzióban, de egy nagy áruház, ami este nyolcig nyitva van, szintén két km-re található.

Első nap, péntek:

Táv: 30 km
Szint: 520 m

Összerakjuk a bringákat a szállásparkolójában és elindulunk egy bemelegítő tekerésre. Az útvonalunk 90 százaléka jó minőségű, kerékpározásra kijelölt közúton halad. A Kecsői karszton terepen fogunk tekerni, egy-két helyen köves, de trekking gumival is jól járható.

Plesivec után rögtön belecsapunk a lecsóba, két kilométer 12%-os emelkedő jön. Egy kis gurigázás után ismét jön egy kellemesebb bucka, nem húsz perc lesz mire felérünk 🙂 két és fél km, kemény emelkedő után egy betyár gurulás jön. A falu után terepezünk egy kicsit a karszt fennsíkon, majd beérünk egy csinos kis faluba Kecsőbe. Szerintem meg fogunk érdemelni egy hideg sört. Egy kis emelkedőn átkelve jutunk Domicára. Hullámos úton haladunk vissza szállásunk felé.

 

 

Második nap, szombat:

Táv: 100 km
Szint: 1360 m

A szállásunkon reggelizünk, majd felrakjuk a bringákat az autókra. Egy szakaszt kihagyunk, mert így is elég húzós lesz a nap. 20 kilométert autózunk, a Gombaszögi barlangtól indul a túra. Amennyiben kedvünk van akkor a reggeli első csoporttal megnézhetjük a kicsi, de érdekes cseppkőbarlangot. A barlangtól, kavicsos úton, elhagyott aszfalton tekerünk egy darabig, majd rátérünk a jó minőségű közútra,amely bringázásra kijelölt. Aztán tekerünk és tekerünk egész nap 🙂 Persze megállunk megnézni az Áji vízeséseket, a Szilicei-jégbarlangot, talán még sörözünk is valahol.

Harmadik nap, vasárnap:

Táv: 58 km
Szint: 840 m

Reggeli után egy kellemes tekerésre indulunk. Aszfaltunk jutunk el Csetnekig, ahol megnézzük a 13. században épült gótikus templomot. A falu főterén frissítünk egyet és megyünk tovább az alagút felé. Slavosovce után kavicsos, de jól tekerhető úton érjük el az alagút fogadó állomását. Pihenünk egy keveset, felveszünk valami melegebb ruhát és beizzítjuk a lámpákat. Az alagút izgalmas, rettentő sötét van. Hosszú 2,4 km gurulás után jutunk ki újra a fényre. Az alagút 99% betonozott, de a vízelvezető árkok bakogósak. Az alagút után egy rővid tekerés és következik egy újabb alagút ami jóval rövidebb. A régi vasút nyomvonalán egy viaduktot érünk el. Jelsavába a szlovákiai magnezit bányavárosba érünk be, ahonnan kellemes útvonalon tekerünk vissza a szállásunkra. De hogy teljes legyen az öröm, lesz egy combos emelkedő a végére 🙂